31.03.2018

Yıllık Antrenman Planının Evreleri



Geçiş dönemi
Hazırlık dönemi
  1. Hazırlık dönemi
  2. Hazırlık dönemi
1. Müsabaka dönemi
Ara dönem
II. Müsabaka dönemi
* Bu planlamada TFF Profesyonel Lig fikstürleri esas alınmıştır.

GEÇİŞ DÖNEMİ

  • Önceki yılın Müsabaka sezonunun bitişinden itibaren başlar, 1. hazırlık döneminin başlamasına kadar sürer.
  • Önceki sezondan kalan hatalar giderilir (eksik mevkilerin tamamlanması, sakat futbolcuların ameliyatları ya da rehabilitasyonu, genel sağlık sorunlarının giderilmesi vb.).
  • Toplam süre olarak en fazla 3-4 hafta planlanmalıdır. (detraining etkisiden kaçınma).
  • En fazla 1 hafta pasif dinlenme önerilir.
  • Aktif dinlenmede, aerobik dayanıklılık, esneklik, hareketlilik, oyunsal formda egzersizler, bisiklete binme, yüzme, fitness amaçlı kuvvet makineleri kullanımı önerilir.

Geçiş Dönemi Antrenmanlarının Özellikleri

  • Antrenmanın kapsamı dar ve şiddeti düşük tutulmalıdır.
  • Genelde az çalıştırılan kaslara yönelik esneklik ve kuvvetlendirmeye öncelik verilmelidir.
  • Eğlendirici karakter tercih edilmelidir.
  • Masaj, sasuna, hidroterapi gibi farklı tekniklerden de yararlanılmalıdır.

HAZIRLIK DÖNEMİ

Geçişdöneminin son gününden müsabaka döneminin ilk gününe kadar geçen süreye denir. Profesyonel takımlar için ideal bir hazırlık dönemi 8-10 hafta olmalıdır. Amatörlerde ise 5 ila 8 hafta arasında olabilir. 1. ve 2. Hazırlık devresi olarak ikiye ayrılır. Fikstüre ve sezonu açış tarihine göre süre değişir. Futbolcular bir maç süresince yaklaşık olarak 10-12 km. mesafe kat etmektedirler. Futbolda oyun hızı, maç başına düşen gol sayısı, ikili mücadeleler ve topun oyunda kalış süresi artmış, ayrıca bunlar dar alanda kısa sürede ve yüksek tempoda yapılmaya başlanmıştır.
Bundan dolayı futbolun, futbolcudan beklentileri ve dolayısıyla antrenörün iş yoğunluğu ile kapsamı giderek artmıştır. Bu bağlamda antrenman ilkelerinden olan futbol sezonunun dönemleri (periyodlama) geçmişe göre daha fazla önem ve anlam kazanmıştır denilebilir. Sonuç olarak yukarıdaki yazılanlar için bu dönemin çok iyi geçirilmesi gerekmektedir. Antrenörün kendi performansını değerlendirilmesi nedeniyle de önemlidir. Geçiş döneminin kısa tutulması, futbolcuların bu evreyi iyi değerlendirmeleri ve hazırlık döneminin süresinin uzun planlanabilmesi müsabaka döneminin başarısına büyük katkıda bulunur. 
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum